Összefoglalás; Mire számíthatunk ?
.
    A Föld légkörének határán a beeső napsugárzás intenzitása 1353 W/m2, ez az úgynevezett napállandó, és a sugárzásra merőleges síkon értendő. Ez az intenzitás a légkörön áthaladva csökken, mivel egy részét a légkör visszaveri, a maradék egy része elnyelődik a légkörben és melegíti azt, további része az apró részecskéken szóródik, végül marad az a rész ami eléri a földfelszín közelét.

   Az alsóbb rétegekben a természetes és a civilizáció okozta szennyezések miatt, amit homályosságként kell figyelembe venni, tovább csökken a sugárzás intenzitása.  A felhasználható napenergia mennyiségét jelentősen csökkenti az esetleges borultság.

    Mindezek figyelembe vételével egy év teljes energiajövedelme szakirodalmi mérések szerint egy vízszintes síkon kb. 830 kWh/m2. Ezen belül júniusban, a déli órákban a napsugárzásra merőleges síkon mérhető teljesítmény elérheti a 900 W/m2 -t. Ha a kollektoromat úgy helyezem el, ill. úgy mozgatom, hogy a napsugár mindig legalább 75o-os szögben érkezzen rá, a kinyerhetõ energia már csak az idõjáráson, tehát ember által nem befolyásolható tényezőn múlik, ez pedig már megfontolásra érdemes...

       Mivel kezdjük ? - erre a kérdésre nem egyszerű a válasz, de néhány gondolat azért már kialakult.

El kell döntenünk mit akarunk elérni és mekkora terhet vállalunk magunkra:


Természetesen sokféleképpen gondolkodhatunk, így céljaink is sokfélék lehetnek, például:
Néhány megoldás napkollektor alkalmazására:
 
vissza: Tartalom
Kis-Pap László / 1995; 2000
 tovább: Olvasnivalók