Építészeti technikák

  A napenergia hasznosításának alapfeltételei a következők:

- süssön a Nap
- a napsütés elérje a hasznosító szerkezetet
- a szerkezet legyen alkalmas a sugárzás hasznosítására
- a hasznosító térben és idõben legyen képes a hőáram irányítására.


Az elsõ meteorológiai valószínűség, a második tereptani adottság, a harmadik és negyedik gépészeti, építészeti és elektronikai kérdés.
 

Hagyományos építészeti technikák


         Alapjában véve passzív napenergia-hasznosító minden olyan épület, amelyet környezeti adottságai vagy építészeti kialakítása következtében nem zártak el mesterségesen ettől a lehetőségtől. Őseink életmódja lényegesen közelebb állt a természethez, ennek megfelelően épületeiknél is érvényesültek a több évszázados tapasztalatok. Az ősember ha tehette inkább nem költözött be északra nyíló barlangba, a hagyományos parasztházaknál optimális volt a tájolás, a napenergia hasznosítását és a nyári hővédelmet az akkori technikai színvonalon oldotta meg a tornác. A nagyvárosi építési mód azonban a napsugárzást a természetes világítás lehetőségére korlátozta, és szinte lehetetlenné vált a napsugárzás energiájának hasznosítása. (Kivételt talán csak a modern felhőkarcolók jelentenek, melyek üvegfelületei kötelezővé teszik a napenergiával való számolást.) Energetikai szempontból a családi házak divatos típusai sem mondhatók optimálisnak, mert a hasznos térfogatukhoz mérten óriási az energiafogyasztásuk ha nem biztosítják minden eszközzel hővédelmük fokozását, és a természetes energiák használatát.

        A passzív napenergia-hasznosítás elsődleges feladata épülettemperálási célú napenergia biztosítása az energiahiányos időszakokban. Hátránya, hogy éppen ebben az időszakban a sugárzás intenzitása igen csekély. A passzív napenergia-hasznosítás ezért főként az átmeneti időszakokban működik, amikor a külső hõmérséklet miatt az épületen már (még) hőveszteség keletkezik, de a napsugárzás még (már) jelentős, igy a passzív hasznosító eredményesen kiegészítheti az önmagában is helyesen méretezett, teljes értékű fűtőberendezést.

Aktív építészeti technikák


A közvetlen sugárhasznosító épület.

        Kívánalmai: zavartalan napsugárzás, kiváló hőszigetelés, jó időbeni hőtároló képesség és megfelelő arányú és tájolású üvegezett felületek. A jellegzetes kísérleti épület dél felől nagy üvegfelületekkel rendelkezik, melyeket estére hőszigetelő táblákkal fednek, az üvegezésen keresztül a fény vastag, nagy hőtároló képességű padlóra és falakra esik, melyek külső felületei szintén hőszigeteltek, így hosszú időn át képesek tárolni az elnyelt hőt.
 

A hasznosító tömegfallal rendelkező épületek.

        Ezeknél a nagyméretű üvegezés mögé közvetlenül helyezik a vastag, nagy hőtároló képességű falat, amely tárolja a ráeső fény energiáját, és vagy tervezett késleltetéssel, vagy csappantyúkkal és légáteresztő nyílásokkal segítve jut a hő a fűtendő helyiségbe.
 

A hasznosító üvegház.

        A már kész épületek esetében a legegyszerűbben megvalósítható napenergia-hasznosító. Ennek több előnye is van, bár energetikailag nem túl jó hatásfokkal működik. Az előnyök közé tartozik, hogy nyáron is könnyen szabályozható, esős időben, és télen, szeles időben járulékos térként csökkenti az épület hőveszteségét és az átmeneti évszakokban plusz lakóteret jelent. Itt is fontos, hogy a hőnyereség érdekében érdemes a ház déli oldalát bővíteni vele, nyáron meg kell oldani az árnyékolását, télen szükség esetén a kellő hőszigetelését, és itt is meg kell jegyezni, hogy az európai éghajlati viszonyok között csak mint a teljes értékű fűtés egy lehetséges kiegészítőjeként lehet számba venni.
 

A fent felsorolt alaptípusokat, és keverékeiket nagy számban próbálták ki az egész világon, Mexikó sivatagától a svéd hideg klímáig. Kellően alapos tervezéssel és a tapasztalatok alkalmazásával a magyar éghajlati viszonyok között is lehet eredményeket elérni ezekkel a módszerekkel.
 
vissza: Tartalom
Kis-Pap László / 1995
tovább: Aktív magas hőmérsékletű technikák